Ara Macows

Blauwgele Ara / Ara ararauna
GB: Blue and yellow macaw
Beschrijving
Lengte: 86 cm.

Verspreiding
Van Oostelijk Panama door Zuid Colombia, behalve de Cauca Valley en Westelijk Narino, naar Oost en West Ecuador en mogelijk Noord Peru, oost Venezuela, voornamelijk het Zuiden van de Orinoco Rivier, naar de Guianas en Trinidad, en door Zuid Brazilië naar de Staten van Sao Paulo en Rio de Janeiro, en naar Bolivia, Paraguay en mogelijk Noord Argentinië (zien komend onder Ara caninde).

Ondersoorten
Ara caninde van Paraguay en Noord Argentinië kan een ondersoort zijn van A. ararauna.

Geelnekara / Ara auricollis
Yellow-collared macaw
Beschrijving
Lengte: 38 cm.

Verspreiding
Van de Staten van Mato Grosso, Brazilië en de provincies van Beni, Santa Cruz, en Tarija, Bolivia, door Paraguay naar noord-west Argentinië in Zuid Jujuy en Noord Salta.

Groenvleugelara / Ara chloroptera
GB: Green-winged macaw
Beschrijving
Lengte: 90 cm

Verspreiding
Van Oost Panama en de streek Atrato Rivier, noord-west Colombia, door oost Colombia, meestal het oosten van de Andes, en Venezuela naar de Guianas, en ’t Zuiden naar Paraná en Mato Grosso in Brazilië, Noord en Oostelijk Bolivia, Paraguay, en de provincie van Formosa in Noord Argentinië.

Geelvleugelara / Ara macao
GB: Scarlet macaw
Beschrijving
Lengte: 85 cm.

Verspreiding
Van Oaxaca en Zuid Tamaulipas, Mexico, door Zuid Centraal Amerika naar de Magdalena Valley, Colombia, en dan voornamelijk het Oosten van de Andes naar de Guianas en Trinidad en naar zuid-oost Peru, Stanta Cruz in Bolivia, en Noord Mato Grosso, Brazilië.

Ara nobilis
GB: Red-shouldered macaw
Beschrijving
Lengte: 30 cm.

Verspreiding
Van de Guianas en Oost Venezuela Zuid naar Zuidelijk Brazilië.

Ondersoorten

1. A. n. Nobilis:
Komt voor in Guianas, Oost Venezuela, en in Noord Noord Brazilië en de Amazone in de Staten van Roraima en Pará.

2. A. n. Cumanensis:
Gevonden in Zuid Brazilië en de Amazone in de Staten van Pará, Maranhao, Piauí, en Bahia; integreren in longipennis in Centraal Goiás (Stager, 1961).

3. A. n. Longipennis:
Komt voor in Brazilië in de Staten van Mato Grosso, Goiás, Minas Gerais, Sao Paulo en Espírito Santo; bedenkelijk apart van cumanensis. Stager vond uit dat in het Zuiden van de Amazone een Noord-Zuidelijke -------- van steeds meer op grootte en maat sorteren en dit, gepaard met de kleinere verschillen in afmeting, wijst op naar mij dat longipennis zouden synoniemen moeten zijn met de cumanensis.


Roodoorara / Ara rubrogenys
GB: Red-fronted macaw
Beschrijving
Lengte: 60 cm.

Verspreiding
Beperkt van de provincies van Cochabamba en ook in Stanta Cruz, Bolivia.

Ara severa
GB: Chestnut-fronted macaw
Beschrijving
Lengte: 46 cm.

Verspreiding
Van Oost Panama naar de Guianas en Zuid naar Noordelijk Bolivia en Zuidelijk Bahia in Brazilië.

Ondersoorten:
1. A. s. severa:
Verspreiding van het gebied de Orinoco Rivier in Venezuela Oost naar de Guianas en Zuidelijk naar de Amazone Rivier en Zuidelijk Bahia, Brazilië.

2. A. s. castaneifrons:
Plaatsen van Oost Panama en West Colombia, het Noorden van de hoofdwateren van de Atrato Rivier, door Oost en Oostelijk Colombia naar het gebied Orinoco, Venezuela, en door Zuid-Oostelijk Peru naar Noordelijk Bolivia en Noord-West Brazilië zo ver als Zuid-Noordelijk Mato Grosso; waarschijnlijk niet scheidbaar van de severa.