PAPEGAAIEN

Grijze roodstaart papegaai (Psittacus erithacus) Beschrijving
Lengte: 35 cm.

Verspreiding
Het tropische Afrika van de Elvenkust naast Angola in het zuiden en Tasmanië in het oosten. Beide geslachten gelijk gekleurd. Onder roodstaart papagaaien vind men de besten <Sprecher>, die luide stem geeft een nauwkeurige geluidrichting aan, zodat je die kan teruggeven. Gedurende de laatste tien jaar veelvoorkomend in Europa gezocht. Ze leggen 2 á 3 eieren. Vrouwen broeden alleen, de broed duurt 30 dagen. De jonge vogeltjes liggen drie maanden in het nest.
Timmy papegaai
(Psittacus erithacus timneh)
Beschrijving
Lengte: 29 cm.

Verspreiding
De verbreding van deze ondersoort van de Grijze roodstaart is van de kustgebieden van Guinea, Sierra Leone en Liberia begrensd. In de regel zijn Timneh-Roodstaart papagaaien kleiner als de nominatievorm; de aangegeven lengte van 29 cm is de maximale lengte. In Europa nagezocht. Gebroed bij een grijze roodstaart papagaai.
Kraagpapegaai
(Deroptyus accipitrinus)
Beschrijving
Lengte: 35 cm

Verspreiding
Amazone Basin van de Guianas en Oostelijk Pará, Noordelijk Brazilië, West naar Zuid Oost Colombia en Noord Oost Peru.
De Kraagpapegaai wordt ook wel de waaierpapegaai genoemd.
Deze papagaaien verenigen in paren van kleine samenstromingen van in de twintig, en besteden het meeste van de dag aan eten of rusten in de toppen van de bomen. Ze eten fruit, zaden, nootjes en bessen.
Edelpapegaai
(Eclectus raratus pectoralis)
Beschrijving
Lengte: 40 cm.

Verspreiding
Nieuw Guinea. Andere ondersoorten van de Edel papagaaien komen uit de kleine Sundainseln, uit de Molukken, de Salomoninseln en in het Noordoosten van Australië voor.
Typisch voor de Edel papagaaien is die onderscheidelijke kleuren van het geslacht. De mannetjes hebben een grasgroene, de vrouwtjes een rode met bruinrode grondkleur. Het nest bestaat uit twee eieren, broedduur is 29 dagen, de jonge vogeltjes blijven 11-13 weken in het nest.
Beschrijving
Lengte: 21 a 22 cm.

Verspreiding
Centraal en Oost Afrika

Ondersoorten

P. m. meyeri / Meyer’s Parrot: 21 cm
Verspreid zich van Zuid Chad en Noord Oost Kameroen door de Noordelijke stukken van Centraal Afrikaans Republiek naar centraal en Zuidelijk Sudan en West Ethiopië.

P. s. senegalus / Senegal Parrot: 23 cm
Komt voor in Uganda, Rwanda, Burundi, West Tanzania en het gebied van Kenya, samen met matschiei in Tanzania.

P. crassus / Niam Niam Parrot: 25 cm
Gebieden van Zuid Oost Kenya naar Noord Malawi, Zambia en Zuid Oostelijke gebieden van de Congo.

P. Cr. Cryptoxanthus / Brown headed Parrot: 22 cm
Verspreid zich van Noordelijk Mozambique naar Rhodesia en Oostelijk Lesotho naar Transvaal. Een afgelegen populatie in Oost Cape Provincie, Zuid Afrika.

P. r. rufiventris / Red-bellied Parrot: 22 cm
Beperkt naar Noordelijk en centraal Angola en aangrenzende stukken van de Congo.

P. rueppellii / Rüppell’s Parrot: 22 cm
Komt voor in Zuidelijk Angola (Da Rosa Pinto, 1968), Noordelijk en centraal Zuid West Afrika, en Noord West Lesotho. Vogels van het Okavango gebied, Lesotho, zijn tussenkomend tussen deze race en transvaalensis (Traylor, 1965).

Kaapse papegaai / Cape Parrot
(poicephalus robustus robustus)
Beschrijving
Lengte: 33 cm.

Verspreiding
Zuidelijk en centraal Afrika.

Ondersoorten
P. r. robustus / Cape Parrot: 33 cm.
Beperkt naar Zuid Oost Afrika van Knysna en Oostelijk Cape Provincie naar Natal, Westelijk Zululand, Westelijk Swaziland en Oostelijk Traansvaal.

P. r. suahelicus / Cape Parrot: 33 cm.
Verspreid naar Mozambique, Rhodesia, Noordelijk Lesotho (Bechuanaland) en Noordelijke regio’s van Zuid West Afrika naar Angola, Zuidelijk Congo en Centraal Tanzania.
Jardine’s Papegaai
(Poicephalus gulielmi)
Beschrijving
Lengte: 28 cm.

Verspreiding
Centraal Afrika.
Kleine paren van ongeveer tien zijn gewoonlijk te treffen, maar grote samenstromingen willen bouwen op waar een overvloed aan voedsel is.